9 tips för dig som är nybliven vegan

Spread the love

När du precis börjar med en vegansk diet kan det finnas många utmaningar att möta. Det finns så många resurser och så många olika sätt att närma sig denna övergång! Du kanske känner dig förlorad i det enorma informationshavet på Internet.

Jag var där också. När jag blev vegan för några år sedan hade jag ingen aning om var jag skulle börja.

Vad ska jag äta för att vara frisk och konsumera tillräckligt med kalorier? Hur kommer min kropp att reagera? Vilken typ av mat ska jag fokusera på att äta?

Efter en del försök och misstag räknade jag slutligen ut de viktigaste sakerna som en vegansk nybörjare borde veta om. Jag önskar verkligen att jag visste dessa saker tidigare när jag bara bytte till en vegansk kost. Hoppas att dessa guldbitar från min egna resa kommer att spara dig lite tid och ork.

Så här kommer mina 9 bästa tips för nybliven vegan.

 

  1. Förbered dig själv

När du har bestämt dig för att bli växtbaserad, gör lite forskning och förbered dig. Vilken typ av mat ska du fokusera på att äta? När allt kommer omkring är den veganska matpyramiden helt annorlunda än den konventionella som du lärde dig i skolan.

Gör också lite research i dina lokala butiker och restauranger. Se vilken slags matvariation de erbjuder och kanske kan du till och med hitta specialiserade veganska alternativ! Om du känner dig förvirrad över vad du ska köpa för att fylla din vegan skafferi, leta efter inköpslistor online!

Naturligtvis slutar lärande aldrig. Efter att du börjar på den växtbaserade vägen, utökar du långsamt och kontinuerligt din kunskap . Oavsett om det är att upptäcka nya matlagningstekniker eller lära sig om grymhetsfria kosmetiska märken – fortsätt att utbilda dig själv! .

Du har gått in i en ny och spännande resa med många nya upptäckter framöver. 🙂

 

  1. Börja med det tempo som är bäst för dig

Vissa människor gillar att hoppa rakt in i den växtbaserade dieten – de blir veganer över en natt och ser aldrig tillbaka. Jag gjorde exakt det. Det var den 1a januari för ett par år sedan när jag helt klippte ut alla animaliska produkter från min diet.

Men för vissa människor kan en gradvis övergång vara mycket lättare. Du kan börja med att eliminera rött kött under den första veckan, sedan ta bort fjäderfä, sedan fisk, ägg och så vidare.

Du kan också starta det som en 30-dagarsutmaning som jag gjorde. Om du bestämmer dig för att bli vegan och aldrig ser tillbaka kan det verka överväldigande. Om du ger dig 30 dagar att prova – känner du dig mycket mer säker på att faktiskt uppnå denna utmaning.

Min 30-dagars utmaning växte till en 6-årig resa. Så börja med den takt som är bäst för dig!

 

  1. Håll dina måltider enkla men olika

När man blir vegan överkomplicerar människor ofta saker. De hoppar direkt in i världen av snygga (och dyra!) Veganska kött-, ost- och mjölkalternativ. De försöker göra komplicerade veganrecept och blir jätteledsna när de misslyckas.

Naturligtvis är det kul att vara kreativ och om du verkligen vill göra det – kör hårt! Men du behöver inte fokusera på att laga komplicerad och tidskrävande veganmat när du bara börjar en växtbaserad diet . Håll i stället dina måltider enkla.

Fokusera på att äta naturlig ofabricerad mat – massor av grönsaker, baljväxter, stärkelse, frukt, nötter och frön. Det är också viktigt att äta olika livsmedel för att ge din kropp ett komplett utbud av vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Om du inte har en plats att få en hälsosam vegansk mat på din arbetsplats, gör en matlåda kvällen innan du går till jobbet. Det kan spara in en hel del pengar och tid!

  1. Lär dig mer om veganska substitut

När du går över till en vegansk diet kanske du tror att du aldrig kommer att kunna njuta av smaken på ost eller ägg. Om vi ​​har vuxit upp med dessa smaker är det bara naturligt att vi längtar efter dem. Du kanske också känner dig förvirrad över hur du ska baka dina favoritdesserter utan att använda mejeriprodukter eller ägg.

Lyckligtvis finns det många utmärkta (och billiga) veganska alternativ som du kan använda för att ersätta nödvändiga ingredienser eller få de smaker du vill ha i dina bakelser och maträtter . Och ja, till och med veganer kan göra sin egen ost som smakar som ost.

 

  1. Omfamna förändringarna i din kropp (och få inte panik!)

Eftersom vi alla är väldigt olika kommer varje kropp att reagera annorlunda när vi byter till en vegansk kost. Vanligtvis, under de första två veckorna efter att ha blivit helt växtbaserad, kommer din kropp att gå i en detox-läge .

Du kan uppleva huvudvärk och förändringar i dina energinivåer. Detta är helt normalt och kommer att passera så inte få panik! Din kropp har utmärkta anpassningsförmågor men ge den lite tid. Om du har varit en tung köttätare det mesta av ditt liv kommer din kropp nästan säkert att genomgå en detoxperiod.

Oroa dig inte för mycket. Vanligtvis försvinner symtomen efter en månad eller så när din kropp har anpassat sig till den nya livsstilen. Men, naturligtvis, om något dyker upp som du är orolig för, prata med en specialist eller en läkare, alternativt förbygg proboblem med en hälsobehandling som med enkelhet bokas på https://beutly.com/.

 

  1. Ladda på med hälsosamma mellanmål

Eftersom vegetabiliska livsmedel tenderar att vara lägre i kalorier än animaliska produkter, se till att du fyller din kropp ofta. Svält inte dig själv! Det kommer att ta lite tid tills du vänjer dig med den nya dieten, måltidsstorlekarna och hur ofta du äter.

Förbered några hälsosamma mellanmål som frukt (även torkad frukt) eller nötter och håll dem till nära till hands. De kommer att hålla din hunger nere. Och glöm inte att ta med dig mellanmål när du lämnar huset!!

 

  1. Lär dig att läsa matetiketter

Lita på mig, i början av din veganresa kommer du att läsa matetiketter mycket. Vissa företag gör ett bra jobb med att lägga till en liten titel ” Passar för veganer ” eller den speciella veganlogotypen på sina produktpaket. Detta låter dig enkelt uppmärksamma att produkten är vegansk.

De flesta livsmedelsetiketter innehåller dock inga specifika märkningar så du måste läsa ingredienslistan . Du kommer att bli förvånad över att hitta animaliska produkter i livsmedel som potatischips, öl (vissa märken använder en fiskblåsan i deras öl – inte ett skämt) och till och med i vissa frukostjuice-märken!

Vissa animaliska ingredienser är svårare att upptäcka än andra. Var medveten om icke-veganska ingredienser som gelatin, äggvita, kasein, laktos, vasslepulver och många fler.

 

  1. Ge dig själv lite utrymme

Sträva inte efter perfektion. Du kommer att göra misstag. Det är oundvikligt. Kanske kommer du att köpa en mat som har en animalisk ingrediens i den. Eller kanske på en restaurang får du serverat bröd med smör ovanpå (utan att du vet det).

När jag bodde i Thailand upptäckte jag efter en månad att jag hade druckit sojamjölk som det funnits verklig komjölk på ingredienslistan i. När jag läste etiketten ”Sojamjölk”, var jag 100% säker på att jag inte har något att oroa mig för och inte ens bryr mig om att kontrollera ingredienslistan. Ett dumt misstag.

Acceptera alla dessa misstag helt och gå vidare. Ge inte upp. Låt inte dessa misstag störa dina värden.

 

  1. Gå med i en gemenskap av likasinnade människor

Om du inte har några vänner som följer en vegetarisk eller en vegansk kost, kan övergången till en växtbaserad livsstil kännas lite isolerande. Vi vill alla dela vår resa med andra – ställa frågor, vara öppna om våra kamper, hitta lite inspiration och söka stöd när det behövs.

Därför kan det vara mycket fördelaktigt att gå med i en gemenskap, både offline och online. Jag följer en hel del veganer över hela världen på instagram. Jag älskar att se smakfulla veganmåltider på mitt flöde varje dag – som håller min inspiration och motivation uppe. Jag har också gått med i många Facebook-grupper som erbjuder support.

Kom bara ihåg att du inte är ensam på den här resan. Det finns en enorm gemenskap som fortsätter att växa och är där för dig. Om du inte kan hitta någon att prata med, kontakta mig när som helst via kontaktformuläret! 🙂

 

Slutgiltiga tankar

Kom ihåg att när du är redo att hoppa på en vegansk diet, finns det många saker du kan göra för att göra denna resa till en enkel övergång.

Förbered dig – sök på webben eller läs böckerna och kolla vilka livsmedel du bör fokusera på att äta när du byter till en vegansk diet. Välj den takt som är bäst för dig. Om du gillar konceptet allt eller inget, bli vegan över en natt. Eller om du vill ta det långsammare, gör en gradvis övergång genom att eliminera fler och fler animaliska produkter varje vecka.

Det är inte bra att överkomplicera dina måltider. Särskilt när du precis börjar! Så håll dina måltider enkla men olika. Det är också bra att lära sig de väsentliga vegansubstituten så att du enkelt kan ersätta alla animaliska produkter i recepten med veganalternativ.

Du har tagit en helt ny resa ha lite medkänsla med dig själv. När du gör ett misstag, acceptera det och gå vidare. Hitta en växtbaserad gemenskap som kan stödja dig på vägen. När du är tillsammans med likasinnade människor känner du dig skyddad, du kan helt vara dig själv och det är så mycket roligare.

 

Lycka till och hejja veganism!!