Ät veganskt utan att lämna ett hål i plånboken

Ät veganskt utan att lämna ett hål i plånboken
Spread the love

Att äta mer klimatsmart är här för att stanna. Inte nog med att det finns mer veganska och hälsosamma alternativ i frysdiskarna än någonsin tidigare, det är också mer populärt än det någonsin har varit. Det finns oräkneliga fördelar med att äta mer vegansk mat – exempelvis att det inte är lika resursintensivt som köttproduktion, samt att man slipper etiska dilemman om slakt och dålig djurhållning. Däremot så är det fortfarande dyrare att äta vegansk mat än en traditionell diet.

En vegansk diet behöver inte slå mot plånboken

Det finns dock ett lätt sätt att äta mer veganskt utan att låta plånboken lida. Det kan tyckas enkelt, men genom att använda sig av ett bankkonto med den bästa sparräntan man kan hitta så får man mer pengar över varje månad. Detta bör med fördel läggas på att försäkra att du, samt dina nära och kära, kan äta riktigt bra mat utan att behöva oroa sig för de månatliga utgifterna för livsmedel.

Med detta sagt så tar det lite jobb att hitta den bästa sparräntan. När man ska ta reda på vilken bank har bästa sparräntan så får man fundera noga på vad det är man vill ha i sitt sparande. Det finns många olika typer av ränta att välja mellan, och ibland kan en lägre sparränta faktiskt vara den bästa sparräntan för dig. 

Ett bra exempel på detta är huruvida man ska skaffa ett sparkonto med eller utan insättningsgaranti. Insättningsgaranti är något av det viktigaste som finns att ta i beaktande när man ska teckna ett sparkonto. Samtidigt så är det något som kan vara svårt för många att förstå. Kort sagt så är insättningsgaranti – som namnet antyder – en garanti för att din insättning finns där när du vill ta ut den.

Ha ett säkert sparande med insättningsgaranti

Även om detta kan tyckas självklart så kan banker ibland gå under. När detta händer så har de ofta inte längre pengar kvar att betala ut sina kunders insättningar med. Insättningsgaranti innebär att staten istället går in och garanterar att du kommer få dina besparingar utbetalade, upp till 950 000 kronor. Den bästa sparräntan i Sverige idag kommer troligtvis från en bank utan insättningsgaranti.

Detta beror på att mindre banker visserligen erbjuder högre räntor för att locka till sig kunder, men medför också en högre risk än de stora bankerna. Om du väljer ett sparkonto hos en bank med insättningsgaranti så behöver du dock inte oroa dig för att du ska förlora dina pengar. Då vet du att staten står bakom för att garantera din insättning, oavsett hur stor eller liten banken du sparar hos är. 

Ta därför din tid, jämför de olika alternativen som finns på marknaden, och hitta den bank som har det sparkonto som passar bäst för dig. Att hitta det bankkonto med bäst sparränta är inte alls omöjligt – men kom ihåg att den bästa sparräntan i Sverige kan skilja sig åt beroende på vad det är du söker för typ av sparande. Med ett gediget sparande och en hög sparränta så har du alltid råd att äta hur nyttigt du än vill!