Frånluftsvärmepump – ett kostnadseffektivt alternativ

Spread the love

För dig som försöker hitta ett ekonomiskt smart alternativ för uppvärmning i stora fastigheter som exempelvis bostadsrättsföreningar eller hotell, finns en del att tänka på. Eftersom den här typen av fastigheter har höga krav på uppvärmningens kapacitet behöver du hitta ett alternativ som ger säker och jämn värme året om. Ett vanligt val för stora fastigheter är bergvärme. Värt att veta är dock att investeringskostnaden för att installera bergvärme är hög, man behöver borra mellan 50 och 200 meter för att komma ner till rätt nivå.

Ett annat alternativ som kan fungera bra är frånluftsvärmepump. Detta uppvärmningsalternativ är betydligt billigare. Det går även att kombinera bergvärme med fjärrvärme för att på så vis välja alternativ utefter billigast taxa under året. Bergvärme är ett prisvärt alternativ under vintern medan fjärrvärme kan vara väldigt billigt under sommaren.

Värmesystem för hotell

Ett annat alternativ som visat sig fungera för bland annat hotell är frånluftsvärmepump. Detta är ett värmesystem där värmen från frånluftsventilen genererar både värme och varmt vatten via vattenburet system. Frånluftsvärmepumpar är oerhört smidiga att installera, särskilt vid nybyggnationer. Har man inte ett vattenburet system eller ett gediget system för infravärme kan man istället koppla frånluftsvärmepumpen via direktverkande el. Det finns en rad fördelar med frånluftsvärmepump, till exempel:

  • Enkelt att installera systemet.
  • Ett billigt alternativ.
  • Förbättrar ventilationen och luften.
  • Arbetar tyst.

Dock är det här systemet inte något som brukar användas i stora hotell, utan snarare mindre fastigheter.

Ett känt knep

Det ät ett känt knep att installera en frånluftsvärmepump för att få en bättre ekonomi Om du i nuläget har ett dyrt uppvärmningssystem kan du tjäna mycket på att byta till en frånluftsvärmepump. Den här sortens värmepump är det billigaste av alla. Tänk på att du behöver vattenuppvärmning i fastigheten för att en frånluftsvärmepump ska fungera. Har du ett mindre hotell eller kanske ett stort hus passar det väldigt bra med frånluftsvärmepump som har en varvtalsreglerad kompressor. Systemet är bättre anpassat för större utrymmen. På det här viset kan du spara in så mycket som 65 % i energibesparing.

Hitta den bästa frånluftsvärmepumpen

För att hitta den bästa frånluftsvärmepumpen behöver du undersöka marknaden. Du kan satsa på ett av de kända varumärkena som exempelvis NIBE, Bosch eller Thermia, eller välja något mindre. Fördelen med att välja ett känt varumärke är att garantierna oftast är bättre. Det kan ändå skilja sig så var noga med att kolla upp vad som gäller.

Frånluftsvärmepump pris – vad kostar det?

Ett frånluftsvärmepump pris brukar ligga någonstans mellan 30 000 och 80 000 kronor, beroende på kapacitet. Därtill behöver du lägga undan pengar för installationen som ska utföras av en fackman. Totalt får du räkna med ett pris på cirka 60 000 och 100 000 kronor, beroende på värmepump. Du bör passa på att använda ROT-avdraget när du installerar din frånluftsvärmepump eftersom du då får ett kostnadsavdrag på 50 % av arbetskostnaden.

Många värmepumpar ger ifrån sig ljud, knäppande och buller, men om installationen utförs på rätt sätt ska en frånluftsvärmepump i regel inte avge störande ljud. Läs mer för att bilda en uppfattning om just frånluftsvärmepump och se om det kan vara ett alternativ för din privatbostad eller för hotell och andra större fastigheter.