Lär dig handla vegansk mat

Spread the love

Handla vegansk mat på rätt sätt

En av de bästa delarna med att laga din egen matlagning är att du får full kontroll över vad som går till din tallrik. Bra måltider börjar med fantastiska ingredienser.

Seriösa kockar tar sina livsmedelsbutiker lika mycket på allvar som deras matlagning. De vet vilka jordbrukare som odlar de bästa morötterna och var de kan köpa de finaste grönsakerna och frukterna. Restauranger som inte är i exemplariska söker inte på ett maniskt sätt efter ingredienser av högsta kvalitet – de litar bara på att företag med märkningar perfekta levererar råvaror, grönsaker, ostar och kött.

Kvaliteten på din veganska matlagning beror på kvaliteten av ingredienserna du köper. Så att utveckla din förmåga att orientera dig i en livsmedelsbutik är en stor del av att lära sig laga vegansk mat.

För att få de färskaste och mest högkvalitativa frukterna och grönsakerna, leta efter din lokala jordbrukare eller söndagsmarknad. Det finns hundratals marknader och gårdsförsäljare i Sverige, det är bara att använda internet för att hitta den som ligger närmast dig!

Grönsaker

När din veganska matlagningskompetens blir allt bättre kommer du så småningom att bli bekväm att förbereda alla tänkbara sorters grönsaker. Men du måste börja någonstans. Här är några uppenbara val:

Broccoli, blomkål & vanligt kålhuvud

Alla dessa är i kålfamiljen. Det har gjorts många studier som upptäckt att konsumtion av dessa grönsaker kan minska cancerrisken. Se till att skala bort stjälken och tvätta din broccoli innan du tillagar den. Kål är bra för coleslaw, och många älskar att äta färsk broccoli och blomkålfloretter ihop med hummusdip.

Potatis och sötpotatis

Fantastiskt goda – och så enkla att göra. Gör hål i dem ett par gånger genom att använda en gaffel ungefär en halv centimeter djup (för att tillåta ånga att lufta dem) och lägg dem i ugnen på ca 200 grader. Ugnsbakningen kräver 40 till 70 minuter beroende på storlek. Alternativt är tärnad potatis eller sötpotatis fantastiskt uppskattat. Sötpotatis är ett mycket mer näringsrikt val än vanliga potatisar, och de har också ett lägre glykemiskt index. Många stormarknader säljer ugnsbakad sötpotatis-pommes i avsnittet frysta livsmedel, men du kan enkelt göra dem från grunden också.

Gröna blad-grönsaker

Dessa kan vara de mest näringsrika av alla livsmedel, och det är klokt att äta lite varje dag. Gå efter mörka, rika färger eftersom det signalerar mer näringsämnen. För kalciums skull bör du tänka på grönkål och bok choy istället för spenat eller krage. Därmed undviks du att konsumera höga halter av oxalater, vilket kan hämma kalciumabsorptionen. Om du verkligen vill öka din bladgrönsaks-konsumtion, stek dem – de kokar ner till en tiondel av sin tidigare volym, vilket gör det enkelt att äta enorma mängder under kort tid. Matlagning förbättrar också smältbarheten i magen.

lök:

En grundpelare i de flesta kök, inklusive mexikanskt, indiskt och italienskt kök är lök. De flesta lökar är starka, så de är vanligtvis tärnade och kokta. Om du gillar lök, köp dem i alla tillgängliga färger, eftersom det är ett enkelt sätt att liva upp dina måltider. Röd, gul och vit lök är ofta lättillgängliga. En populär lökvariant, vidallia, är söt och den är även utsökt rå – skiva den och använd till smörgåsar, eller till och med i sallader!

tomater:

Ingenting jämförs med en lokalt odlad vinrödmogen sommartomat. Undvik att köpa tomater när det inte är tomatsäsong, eftersom de flesta av dessa tomater har dålig struktur och lite smak.

Att äta mycket grönsaker kräver matlagning av mycket grönsaker, vilket i sin tur betyder att man köper mycket grönsaker. Med det i åtanke skapade jag en enkel regel för mig själv som har förbättrat min diet enormt: ​​varje gång jag rullar min kundvagn till kassan så tittar jag inifrån och ser om jag har köpt ett blandat sortiment av färsk frukt och grönsaker. Ofta bestämmer jag mig för att jag kunde ha gjort bättre ifrån mig, och så ska jag gå tillbaka till frukt- och gröntavdelningen för att hämta några fler artiklar.

Skafferivaror

Förutom att köpa frukt och grönsaker, vill du hålla ditt skafferi fullt av nyttig mat.  Att köpa i bulk brukar resultera i mycket bättre priser per vikt än vad du skulle betala för små förpackningar av livsmedelet. Här är några typer av skafferimat som vanligen säljs i bulk:

  • Nötter
  • Bönor
  • Ris
  • Mjöl
  • Torkad frukt
  • Granola
  • Choklad
  • Pasta och nudlar
  • Hela kaffebönor

 

Örter, kryddor och smaksättningar

Varje skicklig kock är bekant med en mängd olika örter, kryddor och andra smaksättningar. Dessa koncentrerade smaker är vad som gör hälsosamma livsmedel till smakfulla måltider. Innan vi utforskar detta ämne, låt oss definiera termer.

Örter är blad och ibland stjälkar från olika doftande växter. Särskilt italiensk matlagningskultur är laddad med örter, särskilt oregano, marjoram, basilika och rosmarin. Observera att medan de flesta örter köps torkade är de ännu bättre om du kan hitta dem färska. Många seriösa kockar håller därför fönsterbrädan öppen för odling av sina favoritvarianter. De använder sax för att knipa bort alla örter de behöver när de ska laga mat.

Kryddor bär vanligtvis starkare smaker än örter. De flesta kryddor kommer från frön från olika växter. Om det italienska är köket som är mest baserat på örter, är det indiska köket det som är mest beroende av kryddor. De vanligaste indiska kryddorna är kummin, korianderfrön, gurkmeja och senap (alla dessa ingår vanligtvis i regionens viktiga kryddblandning: currypulver). Kardemumma, som ofta används för att smaka basmatiris, tycker jag är den mest tilltalande av alla kryddor. Det har en obeskrivligt speciell smak och arom till skillnad från någon annat krydda.

Smaksättningar är en bred term som omfattar mer än bara örter och kryddor. Det kan också hänvisa till starka smakämnen som salt, tamari, citronsaft, bullionkuber, inlagda grönsaker och balsamvinäger.

En gourmetkock kommer rutinmässigt att använda dussintals olika örter och kryddor. Men bara några av dessa kan läggas till nästan varje måltid med fantastiska resultat. Om du är ny på vegansk matlagning, börja med några ört- och kryddblandningar. De mest populära kryddblandningarna är mexikansk curry och indisk curry. Den mest användbara örtmixen är italiensk smaksättning, som inneshåller alla klassiska örter från köket.

Köpråd för kryddor

Kryddblandningar är perfekta för en tillfällig eller tidsbegränsad kock. Gourmetkockar insisterar på att nymala sina kryddor av samma anledning som kaffekännare kräver nymalda bönor. Precis som kaffe börjar de eteriska oljorna i kryddor att förångas vid slipning. Medan lukten av nymalt kaffe och kryddor är himmelsk, innebär den starka lukten att smak försvinner med varje timme som går.

Så för att göra riktigt gourmetmaten kryddkvarn. Detta verktyg låter dig mala ner dina kryddor precis innan du lagar mat, för att maximera smakintensiteten. Detta förklarar också varför pepparkvarnar är så vanliga eftersom förmald peppar snabbt förlorar sina mest speciella smaker.

Tänk på förmalda kryddor som tillräckligt bra, medan nymalda kryddor kan vara fantastiska. Om har tidsbrist använder du bara en kryddblandning.

Fetter och matoljor

Som tur er som älskar smakfull mat, finns det ingen anledning att frukta fett eller oljor. Det finns faktiskt en stark anledning att tro att minst 20 procent av våra kalorier borde komma från fett och oljor. Fetter är en viktig källa till kalorier, och livsmedel som innehåller rimliga mängder fett är bra på att avvärja hunger. Jämfört med dieter med låg fetthalt hjälper dieter som innehåller måttliga mängder fett att stabilisera blodsockernivån.

Dessutom fördjupar fett smakerna på livsmedel, delvis för att när oljor täcker tungan gör dem det möjligt för smaker att dröja. Eftersom fetter tillhandahåller en så koncentrerad kalorikälla – vilket kan vara skillnaden mellan överlevnad och död under svält – har våra kroppar troligen utvecklats för att få mycket större glädje från fetare måltider än från måltider som innehåller lite eller inget fett.

Använd inte bara en sorts olja

Många förvarar bara en sorts vegetabilisk olja i köket och gör all sin matlagning med det. Att begränsa dig själv på detta sätt är en enorm missad möjlighet. Låt oss ta en titt på fyra oljor som är värda att alltid ha till hands:

Safflorolja. Perfekt för tillagning med högre temperatur eftersom oljan är resistent mot hetta.

Olivolja. Bra för allmän matlagning med lägre temperatur. Köp alltid ”kallpressad” och försök att hitta en ofiltrerad om möjligt. Oraffinerad olivolja erbjuder en stark, peppig smak som tillsammans med balsamvinäger är ett underbart dopp för nybakat bröd.

Sesamolja. Ett billigt sätt att piffa upp varje maträtt, särskilt stekta grönsaker och nudlar i asiatisk stil. Sesamolja har en mycket låg kokningspunkt, så det är bäst att lägga till maten precis innan servering. Smakerna är starka, så bara en skvätt olja går långt.

Oraffinerad kokosnötolja. Perfekt för rätter med delikata smaker. De nyanserade smakerna av kokosnötsolja kompletterar smaken hos de flesta grönsaker perfekt.

Veganskt smör och margarin

Även om du sällan lagar mat med dem, är veganskt smör och margarin nästan helt feta, så de är värda att nämna här. Veganska meriprodukter har förbättrats kraftigt under det senaste decenniet eller så.

Om du vill ta itu med ett involverat men givande vegansk matlagningsprojekt kan du prova att göra så kallade ”Bryanna Clark Grogans” palmoljefritt vegansmör hemma.