Så kan du sänka dina kostnader för mat

Spread the love

Oförutsedda utgifter kan komma när som helst, och då kan det vara bra att ha lite extra på kontot. Men det är inte alltid vi har möjlighet att spara till en buffert. Mat är en av våra största utgifter, och det går att göra många små ändringar för att få pengarna att räcka längre.

Plötsligt händer det; kylskåpet går sönder eller bilen havererar, och det du har på sparkontot räcker inte. De tar in offerter från många olika långivare, så att du får så bra villkor som möjligt. Men det kan även vara en bra idé att se över hur mycket pengar du faktiskt lägger på stora utgiftsposter i vardagen, som mat. Här kommer några enkla tips från Nina Appelgren, privatekonomisk skribent på Lånea.se.

1. Skriv en matsedel och planera inköpslistan.

Gör en veckomatsedel och håll dig till den. Storhandla en gång i veckan, och köp då allt du behöver till veckans måltider men ingenting annat. Att småhandla eller att handla spontant då och då kan ofta bli mycket dyrare. Skriv veckomatsedeln på måndagar eller tisdagar när du har fått butikernas reklamblad och vet vad som är på extrapris.

2. Handla effektivt

Bli medlem i matbutikernas kundklubbar och använd dig av deras erbjudanden. Handla när du går från jobbet när du helst av allt bara vill åka hem. Undersökningar visar att du spenderar 15% mindre jämfört än om du är avslappnad och har gott om tid. Ta med egna bärkassar. Köp den frukt och de grönsaker som är i säsong, eftersom de oftast är mycket billigare. Skär upp, hacka eller riv dina råvaror själv. De produkter som redan är färdigskurna när du köper dem är alltid dyrare.

3. Tillred maten smart

Laga maten från grunden och gör matlådor att ta med till jobbet. Det du lägger ner i tid får du tillbaka i pengar. Att baka eget bröd kostar bara mellan 10-30% av vad det skulle ha kostat att köpa färdigbakat bröd.

Släng ingen mat. Enligt Land.se slänger vi svenskar 45 kilo ätbar mat och dryck per person och år, vilket motsvarar en ansenlig summa pengar. Om du har mjölk som blivit gammal kan du göra pannkakor eller baka med den. Frukt som börjar bli vissen och bruna bananer kan du tärna och frysa in, för att sedan använda till smoothies.

Tråkiga grönsaker går fortfarande alldeles utmärkt att ha i en gryta. Om du har överblivet kokt ris eller potatis har du grunden till grönsaksbiffar, potatisbullar eller fried rice. Om osten har börjat mögla så är det bara att skära bort möglet med lite marginal och använda resten. Riv osten och lägg i frysen, för att använda till pizza eller gratänger senare.

Det går alltså att göra stora besparingar genom att handla och laga mat smart. Det kan kännas jobbigt att ändra allt på en gång, men en liten förändring i taget kan göra stor skillnad i plånboken.