Utrustning för ditt kök

Spread the love

Om allt du någonsin gör är smörgåsar behöver du knappast mer köksutrustning än en kniv och skärbräda. Men för all riktig matlagning tar några billiga köksredskap dig långt. Så låt oss ta en titt på artiklarna som jag anser vara absolut nödvändiga för vegansk matlagning.

Köksföremål för ett veganskt kök

Köksknivar:

Kanske de viktigaste verktygen i ditt kök. Du kan få många års god användning från en billig brödrost, Crockpot eller mixer. Men oavsett hur begränsad din budget är, investera i några få kvalitetsknivar. En hemmakock behöver egentligen bara tre knivar:

  1. Kockkniv:Den överlägset viktigaste kniven i ditt kök.
  2. Vass kniv:Lämplig för skalningsprodukter.
  3. Brödkniv:Inte bara för bröd, dessa knivar är det bästa sättet att skära tomater utan att slänga dem.

 

Om du lagar mat regelbundet, få dina knivar vässade gånger om året. Vissa loppmarknader och gårdshandlare har bås där knivarna blir vässade. Se till att personen använder en laserstyrd vässare. Dessa kommer att återställa din knivs kant till fabrikskvalité, och de kommer att göra ett mycket bättre jobb än vad som kan uppnås med en slipsten eller en bladstyrningsanordning.

Om det någonsin är en tid att välja kvalitet framför kvantitet är det när du köper knivar. Gå inte efter för frestelsen att köpa en av de billiga sju knivsatserna. Du blir mycket gladare om du spenderar extra pengar för att köpa kvalitetsversioner av de tre rekommenderade knivarna ovan.

Skärbräda

Du behöver egentligen bara en såvida du inte ofta lagar mat med en vän, men välj en större skärbräda eftersom det är irriterande att hugga grönsaker på en trång yta. Välj BPA-fritt platsbräde, eftersom ett sådant är lättare att hålla rent och desinfektera. Till skillnad från en träskiva absorberar det inte lök och vitlökslukt heller.

Kastruller och stekpannor

Undvik till varje pris billiga uppsättningar med kokkärl. Skaffa istället en stor bytta för kokande av pasta eller för att göra soppor, och en mindre kastrull. Du behöver också en panna för saker som att steka grönsaker.

Jag rekommenderar att du undviker teflonpannor, eftersom de kan bli giftiga om de är överhettas och är det överlägset minst hållbara köksredskapet du kan köpa. Teflon sprider sig också oundvikligen ut i din mat. Titta bara på en gammal teflonpanna så ser du vad jag menar. Och köp aldrig Teflon om du har en fågel, eftersom Teflonångor är känt att vara dödliga för fåglar.

Jag tänker på Teflon som ett underverk på 1960-talet som har lämnats kvar av nyare, mycket överlägsna material.

Kastruller och stekpannor i rostfritt stål är också ett utmärkt val. De är mycket mer hållbara än keramiska köksredskap och är lätta att hålla glänsande och snygga. Deras undergång är att rostfritt stål leder värme dåligt. För att komma runt detta, se till att köksredskapet har en tjock botten, eftersom det hjälper till att fördela pannans värme mer jämnt. Den dåliga konduktiviteten för rostfritt stål är inte ett problem när det gäller byttor eftersom soppan eller vattnet kommer att sprida värmen. Om du frågar mig borde varje kök ha en trevlig mellanstor rostfri stålpanna för att koka pasta och andra livsmedel.

Kopparklädda kokkärl är vackra och oöverträffade när det gäller att värma mat jämnt, men jag är fortfarande ingen fan. De måste skrubbas med speciella hjälpmedel väldigt ofta, och det är inte så jag vill spendera min tid. Det bästa köksredskapet i rostfritt stål har en aluminium- eller kopparkärna som är förseglade, vilket jag tycker är det bästa av alla världar. Dessa kopparkärnpannor ger dig utmärkt konduktivitet utan att kräva konstant polering.

Konservburksöppnare

Hoppa över elektroniken om du inte lider av artrit. En manuell konservburksöppnare är vägen att gå, och de är både billigare och mycket lättare att hålla rena.

Mätredskap (tesked, matsked etc)

Du behöver dessa för att följa de flesta skrivna recept.

Mixers

Bra för smoothies tillverkade av sojamjölk och frysta bär. En billig modell kommer att göra jobbet i de flesta fall. Är det så att du det gott ställt och har råd med en en dyrare, överväga att köpa en sådan. Dessa apparater är som en mixer på steroider, och de har nästan lika kraftfulla som en gräsklippare. De kan förbereda alla typer av extremt hälsosamma ingridienser som överstiger kapaciteten hos en vanlig mixer.

Mikrovågsugnar

Perfekt för att värma upp mat, och mycket mer energieffektiv än en konventionell ugn. Också det bästa sättet att värma upp frysta burritos.

Brödrostar

Brödrostar är snabbare och gör mycket bättre rostat bröd än om du använder ugnen. När det gäller mig, så slår toast vanligt bröd när det gäller smörgåsar.

Elektrisk vattenkokare

Bland de billigaste apparaterna du kan köpa. När du väl har ägt en vattenkokare kommer du aldrig börja koka vatten i kastrull för t.ex. te eller kaffe igen. Elektriska vattenkokare kokar upp vattenet på en tredjedel av tiden!

Riskokare

Det är lätt att laga ris i en kastrull med lock, men om du gör ris flera gånger i veckan kanske du vill investera i en riskokare. På så sätt kommer ditt ris bli perfekt varje gång. Och du har en mindre sak att hålla reda på när du lagar maten.