Varför ditt nyårslöfte borde vara att bli vegan

Spread the love

Varför att bli vegan borde vara ditt nyårslöfte

 

Många människors nyårslöften inkluderar att gå ner i vikt, äta bättre, bli hälsosammare och göra mer för att göra världen till en vänligare plats. Den goda nyheten är att du kan uppnå alla dessa mål genom att bli vegan – och du kommer också att njuta av läckra och tillfredställande måltider!

Här är de 10 bästa orsakerna att bli vegan i år:

  1. Det är det bästa sättet att hjälpa djur

Visste du att varje vegan räddar nästan 200 djur per år? Det finns helt enkelt inget lättare sätt att hjälpa djur och förhindra lidande än genom att välja växtbaserade livsmedel framför kött, ägg och mejeriprodukter

(bild på ko)

  1. Bli slank och energisk

Ligger ”tappa några kilo” först på din lista med mål för det nya året? Veganer är i genomsnitt upp till 20 kilo lättare än köttätare. Och till skillnad från ohälsosamma new-age dieter, som gör att du blir trött (och inte lyckas hålla överskottsvikten borta länge), genom att bli vegan kam du hålla dig slank för evigt, och ha gott om energi.

  1. Var friskare och lyckligare

Att vara vegan är bra för din hälsa! Enligt flertalet studier är veganer mindre benägna att utveckla hjärtsjukdomar, cancer, diabetes och högt blodtryck än köttätare är. Veganer får alla näringsämnen de behöver för att vara friska, till exempel växtprotein, fiber och mineraler, utan allt otäckt i kött som kan bromsa ner dig och göra dig sjuk, som kolesterol och mättat animaliskt fett.

  1. Vegansk mat är god

När du blir vegan kan du fortfarande äta alla dina favoritmaträtter, inklusive hamburgare, ”kyckling” och glass. Den enda skillnaden? Du kommer att gräva grymheten och kolesterolet som går hand i hand med att använda djur till mat. Eftersom efterfrågan på vegansk mat växer explosionsartat, kommer företag ut med mer och mer smakrika kött- och mejerisubstitut som smakar bra, är mycket hälsosammare än deras djurhärledda motsvarigheter och skadar inga levande varelser. Dessutom finns det dussintals med recept och inköpslistor på vegansk mat online.

 

  1. Kött är förorenat

Djurkött är förorenat med avföring, blod och andra kroppsvätskor. Forskare har funnit efter att den mat som serveras på marknader och i livsledelsbutiker är infekterade med med campylobacter, en farlig bakterie som orsakar 2,4 miljoner fall av matförgiftning varje år, vilket resulter i diarré, kramp, buk smärta och feber.

 

  1. Hjälp till stoppa världshungern

Att äta kött skadar inte bara djur – det är själviskt. Det tar massor av grödor och vatten för att föda upp boskap. I praktiken tar det upp till 13 kilo spannmål för att producera bara 1 kilo animaliskt kött! All växtbaserad mat skulle kunna användas mycket mer effektivt om människor bara åt det direkt. Ju fler människor som blir veganer, desto enklare är det att lösa hungerproblemen i världen.

  1. Rädda planeten

Kött är inte miljövänligt. Att konsumera det är faktiskt en av de värsta saker du kan göra för jorden. Köttproduktionen är slösaktig och orsakar enorma mängder föroreningar, och industrin är också en av de största orsakerna till den globala uppvärmningen och klimatförändringar. Att anta en vegansk kost är framförallt i Sverige mer effektivt än att byta till en ”grönare” bil i kampen mot klimatförändringar. Detta backas bland annat upp av naturskyddsföreningen.

 

  1. Alla coola kändisar gör det

Listan över stjärnor som avvisar djurkött är i princip en ”vem är vem” av dagens hetaste kändisar. Kändisar såsom Joaquin Phoenix, Woody Harrelson och Miley Cyrus är bara några av de kändisar som är veganer. Det finns även sportstjärnor såsom Lionel Messi och Louis Hamilton som är vegetarianer under tävlingssäsong för att maximera deras prestation.

  1. Se bra ut och var sexig

Veganer tenderar att ha mer energi än köttätare, vilket är perfekt för sent på kvällen med din partner. (Killar: Kolesterol och mättat animaliskt fett som finns i kött, ägg och mejeriprodukter täpper inte bara artärerna i ditt hjärta. Med tiden hindrar de blodflödet till andra vitala organ också.) Plus, vad är sexigare än någon som inte bara är het men också medkännande?

  1. Grisar är smartare än du tror

Även om de flesta människor är mindre bekanta med grisar, kycklingar, getter och kor än de är med hundar och katter, är djur som används för mat lika intelligenta och kan drabbas lika hårt som djuren som vi delar våra hem med. Grisar kan till och med lära sig spela videospel.