Veganska kokböcker och recept

Spread the love

Låt oss börja med det vanligaste misstaget som nybörjarkockar gör: ganska ofta kommer de att välja exakt fel första kokbok. Många kokböcker, både veganska och inte, har främst utarbetade recept som är alltför tidskrävande för vardagligt bruk. Om du har små barn, ett krävande jobb eller en upptagen skolplan, vill du att din tid i köket ska mätas i minuter snarare än timmar.

Lyckligtvis finns det ett överflöd av fantastiska och enkla veganrecept. Det finns faktiskt minst ett dussin fantastiska veganska kokböcker som helt ägnas åt måltider du kan göra på några minuter.

Nya recept lär ut nya färdigheter

Det bästa med att laga nya recept är kanske att du lär dig nya matlagningsfärdigheter och får nya idéer. När du gör i ordning lök för att förbereda ett recept i indisk stil med chana masala, kommer du att kunna använda samma teknik nästa gång du gör lite spagettisås eller några friterade bönor. När du blir bekväm att tillverka kinesiska stekta pommes kommer du att utveckla en noggrannare känsla för den tillagningstid som krävs för en mängd olika grönsaker.

Piloter mäter sin expertis genom att räkna upp antalet timmar de har tillbringat i luften. Du kommer också att upptäcka att din komfort och förmåga i köket växer med varje ny måltid du förbereder från grunden.

Veganska matlagningsgrunderna

Medan en utmärkt vegansk kokbok kan hjälpa dig att öka ditt matlagningsspel, vet du att det är fullt möjligt att laga sensationella måltider utan att någonsin använda ett recept. Speciellt betraktar jag fem rätter som ”kärnmat” som är perfekta utgångspunkter för en nybörjarkock:

  • Stekta grönsaker i röra
  • Sallader
  • Rostade grönsaker
  • Smörgåsar
  • Soppor och grytor

 

Var och en av dessa livsmedel är inte bara enkla att tillverka, de kan alla tillagas på otaliga sätt. Dagens maträtt kan vara sötpotatis, lila kål och tofu som serveras över brunt ris och toppas med jordnötssås. I morgon kan det vara bok-choy, tempeh och paprika i en tamari-ingefära sås, serveras över quinoa.

Du kan tillaga smörgåsar, sallader och stekta pommes på så många sätt att de aldrig blir monotona. Och bäst av allt, de är alla starkt baserade på grönsaker, som är fyllda med näringsämnen och bland de mest hälsosamma livsmedel du någonsin kan äta.

Förutom de fem kärnmaträtterna som vi just har granskat, bör du absolut lära dig hur du förbereder ris och bönor. Ris och bönor är den perfekta matchen när de serveras tillsammans, och ris är också utmärkt som en bädd för grytor, pommes frites och rostade grönsaker. Bönor näringskraftverk, och dessutom är de billiga, läckra och kan tillagas på många sätt.

Utforska världens olika smakkulturer

Veganer kan fortfarande vara relativt sällsynta, men en betydande del av världens befolkning äter en mestadels växtbaserad kost. De flesta av världens stora kökskulturer inkluderar populära rätter som antingen är veganska eller som lätt kan tillagas på det sättet.

Det beror i stor utsträckning på att det historiskt sätt i allmänhet varit omöjligt för de flesta att äta en diet som var helt baserad på animaliska produkter. Kylning fanns inte, så kött blev snabbt dåligt när det transporterades eller förvarades.

Här är några av världens mest populära veganvänliga livsmedel:

  • Indien: kikärtscurry eller dal med roti (plattbröd)
  • Mediko: ris, bönor, salsa och guacamole serverat med majs tortillas
  • Kina: omrörda grönsaker och tofu serverat över ris
  • Italien: spaghetti med marinarasås
  • Mellanöstern: falafel, hummus eller baba ghanouj serveras med grönsaker i pitabröd

Det finns många veganska kokböcker som helt och hållet ägnas åt ett enda lands matkultur. Var och en av ovanstående matkulturer har minst en vegansk kokbok. Om din första veganska kokbok ska vara inriktad på snabba och enkla recept, kanske den andra kokboken du köper bör ägnas åt din regionala matkultur.

Många av de mest populära internationella rätterna kan hanteras på nolltid. Mexikansk, italiensk och kinesisk mat har alla ett antal veganska alternativ som är lätta att tillaga.