Kikärtsburgare för veganer; ett gott recept

Spread the love

De bästa kikärtsburgarna för veganer är krispiga på utsidan, men mjuka innantill. I den här artikeln har vi publicerat ett recept på kikärtsburgare som både är nyttiga såväl som smakrika.

 

Recept: Krispiga kikärtsburgare

 

Överskådlig information

  • Vi har tagit inspiration från: Jamie Oliver
  • Tillagningstid: 50 till 80 minuter 
  • Hur många kikärtshamburgare blir det:4 stycken
  • Om dina kikärtor på burk ej är saltade: Lägg till salt.
  • Om du vill att dina kikärtsburgare ska vara glutenfria: Byt ut vetemjölet mot ett glutenfritt alternativ.

 

Du behöver:

  • 1 lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 500 gram kikärtor på burk
  • 1/2 tesked paprikapulver
  • 1/2 tesked korianderpulver
  • 1/2 tesked kummin
  • 1/2 kopp oregano
  • 3 matskedar vetemjöl 
  • 3 teskedar avokadoolja (vanlig matolja går också bra)

 

Läs mer: Ät veganskt på ett kostnadseffektivt sätt.

 

Instruktioner:

  1. Hacka löken, krossa vitlöksklyftorna och lägg ingredienserna i en stekpanna tillsammans med 1 tesked avokadoolja. Stek ingredienserna till de blir gyllenbruna.
  2. Öppna kikärtsburken och avlägsna all vätska. Placera kikärtorna i en matberedare och addera löken, vitlöken, paprikapulvret, korianderpulvret samt kummin och mjöl.
  3. Slå på matberedaren som nu kommer att transformera alla ingredienser till en tjock massa.
  4. Ta fram en bakplåt sprid ut mjöl i ett tätt lager. Det är även en bra idé att täcka dina egna händer med mjöl, så att massan inte klibbar fast på dina händer.
  5. Dela upp massan i fyra lika stora delar, varpå du rullar dem i mjölet och skapar fyra lika stora bollar.
  6. Om massan är för klibbig eller för fuktig, lägg till mer vatten alternativt mer mjöl.
  7. Ta fram ett fyrkantigt bakplåtspapper, varpå du placerar bollarna på det. Använd därefter ett stort glas för att platta till bollarna så att de får en hamburgerliknande form.
  8. Placera bakplåtspappret och de fyra tillhörande hamburgarna i frysen, och låt massan stelna i 30 minuter.
  9. Efter att 30 minuter fortlöpt; ta fram en stekpanna och häll i 2 teskedar avokadoolja.
  10. När stekpannan blivit varm; ta ut hamburgarna ur frysen och stek dem på medelhög värme, fem minuter på varje sida. När dina kikärtsburgare fått en gyllenbrun färg är de klara.
  11. Om du vill att dina hamburgare ska bli extra krispiga, placera kikärtshamburgarna på en bakplåt och värm dem i ugnen i cirka 25 minuter.
  12. Servera hamburgarna med hamburgerbröd, dressing, sallad, tomater, ketchup och senap.

 

Ytterligare inspiration

I videon nedan visar Youtubern ”Plus Marcus” hur han tillagar sina kikärtsburgare.