De bästa kikärtsburgarna för veganer är krispiga på utsidan, men mjuka innantill. I den här artikeln har vi publicerat ett recept på kikärtsburgare som både är nyttiga såväl som smakrika.
Recept: Krispiga kikärtsburgare
Överskådlig information
- Vi har tagit inspiration från: Jamie Oliver
- Tillagningstid: 50 till 80 minuter
- Hur många kikärtshamburgare blir det:4 stycken
- Om dina kikärtor på burk ej är saltade: Lägg till salt.
- Om du vill att dina kikärtsburgare ska vara glutenfria: Byt ut vetemjölet mot ett glutenfritt alternativ.
Du behöver:
- 1 lök
- 3 vitlöksklyftor
- 500 gram kikärtor på burk
- 1/2 tesked paprikapulver
- 1/2 tesked korianderpulver
- 1/2 tesked kummin
- 1/2 kopp oregano
- 3 matskedar vetemjöl
- 3 teskedar avokadoolja (vanlig matolja går också bra)
Läs mer: Ät veganskt på ett kostnadseffektivt sätt.
Instruktioner:
- Hacka löken, krossa vitlöksklyftorna och lägg ingredienserna i en stekpanna tillsammans med 1 tesked avokadoolja. Stek ingredienserna till de blir gyllenbruna.
- Öppna kikärtsburken och avlägsna all vätska. Placera kikärtorna i en matberedare och addera löken, vitlöken, paprikapulvret, korianderpulvret samt kummin och mjöl.
- Slå på matberedaren som nu kommer att transformera alla ingredienser till en tjock massa.
- Ta fram en bakplåt sprid ut mjöl i ett tätt lager. Det är även en bra idé att täcka dina egna händer med mjöl, så att massan inte klibbar fast på dina händer.
- Dela upp massan i fyra lika stora delar, varpå du rullar dem i mjölet och skapar fyra lika stora bollar.
- Om massan är för klibbig eller för fuktig, lägg till mer vatten alternativt mer mjöl.
- Ta fram ett fyrkantigt bakplåtspapper, varpå du placerar bollarna på det. Använd därefter ett stort glas för att platta till bollarna så att de får en hamburgerliknande form.
- Placera bakplåtspappret och de fyra tillhörande hamburgarna i frysen, och låt massan stelna i 30 minuter.
- Efter att 30 minuter fortlöpt; ta fram en stekpanna och häll i 2 teskedar avokadoolja.
- När stekpannan blivit varm; ta ut hamburgarna ur frysen och stek dem på medelhög värme, fem minuter på varje sida. När dina kikärtsburgare fått en gyllenbrun färg är de klara.
- Om du vill att dina hamburgare ska bli extra krispiga, placera kikärtshamburgarna på en bakplåt och värm dem i ugnen i cirka 25 minuter.
- Servera hamburgarna med hamburgerbröd, dressing, sallad, tomater, ketchup och senap.
Ytterligare inspiration
I videon nedan visar Youtubern ”Plus Marcus” hur han tillagar sina kikärtsburgare.